Toonkunstenaar gezocht

Dit keer van mij een beschouwend in plaats van een juridisch betoog. We staan immers op de drempel van alweer een nieuw jaar, 2022. Daarbij past veeleer een overweging van terugblikken en vooruit te kijken. En wat nemen we mee van 2021 naar 2022?

Een terugblik

Als u mij vraagt welke negatieve gebeurtenis in 2021 mij het meest is bijgebleven dan is het ongetwijfeld de moord op Peter R. De Vries. Afschuwelijk, dat een man met een bijzonder talent voor waarheidsvinding en strijd tegen onrecht zo bruut werd vermoord. Deze gebeurtenis wordt met recht een aanslag op de rechtstaat genoemd.

Als u mij vraagt welke positieve gebeurtenis bij mij de meeste opwinding opleverde, dan noem ik het wereldkampioenschap van onze mede Limburger en Nederbelg Max Verstappen die in de laatste ronde de zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton versloeg in de Formule 1.

Wat kun je hiervan leren? Een aantal dingen: benut je talenten maximaal, ga ervoor, geef nooit op, en blijf geloven in jezelf en in het wonder!  Dat is een mentaliteit die ik ook in mijn werk graag wil toepassen.

Wat nemen we vanuit 2021 mee in 2022?

Een ding is zeker: De Coronapandemie zal de eerstkomende periode in 2022 nog aanwezig zijn. De discussie tussen voor- en tegenstanders van vaccineren zal nog wel even doorgaan. Erg belangrijk daarbij is dat discussies op kracht van argumenten en met wederzijds respect worden gevoerd. Het komt er dus op aan dat de juiste toon wordt gekozen. “C’est le ton qui fait la musique”. Deze voorwaarden gelden ook bij de nog altijd niet uitgeraasde discussie over zwarte piet.

Een toonkunstenaar gezocht

Onze samenleving heeft dus behoefte aan een toonkunstenaar om maatschappelijke vraagstukken op te lossen, iemand die de juiste de juiste toon weet te vinden en de gevoelige snaar raakt. Zo’n toonkunstenaar is de verbinder waar de Koning op doelde in zijn Kersttoespraak. Zo’n verbinder was bij uitstek mijn grote idool Ludwig van Beethoven, die in het slotkoor van zijn 9e symfonie de beroemde woorden: “Alle Menschen werden Brüder” heeft verwerkt. Later werd deze hymne het Europees Volkslied, prachtig toch!

Maar zo’n verbinder die de juiste toon had en de juiste snaar wist te raken was ook de op Tweede Kerstdag overleden geestelijke en mensenrechtenactivist Desmond Tutu. En wat te denken van de in Kerkrade bijzonder vereerde Oostenrijks-Israëlisch-Joodse godsdienstfilosoof Martin Buber. Ook hij was zo’n verbinder met de juiste toon die de gevoelige snaar wist te raken.

Al deze grootheden leefden verbinding in het besef dat we als individu nietig zijn, maar als samenleving tot grote daden kunnen komen. Wie is zo’n toonkunstenaar in onze dagen? Laat hem, haar, gender of queer, opstaan, opdat we de aarde in goed rentmeesterschap kunnen doorgeven aan komende generaties en vreedzaam kunnen samenleven over de verdeelde standpunten heen!

Goeie Roetsj

Voor nu wens ik iedereen een goeie roetsj naar 2022 in, een jaar met 365 nieuwe kansen! Let goed op elkaar, zoek de verbinding, en blijf gezond! In die zin wens ik iedereen een, in voor mij vertrouwd klinkende woorden gezegd, Zalig Nieuwjaar!

mr. E.H.J.M. (Erland) Dohmen

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling