Letsel op de ski, dat wil je nie

Het seizoen van de wintersport is inmiddels aangebroken. Veel vakantiegangers die maar al te graag de sneeuw van dichtbij willen bewonderen. Maar op wintersport gaan en de piste naar beneden met de ski’s of op het snowboard kan ook gevaren opleveren. Zo hoort of ziet u wel eens in uw omgeving mensen met een gebroken been of andere letsels van een wintersport vakantie terugkeren. De vraag is dan of iemand anders verantwoordelijk is voor dat letsel. Daarover zal ik u hieronder meer vertellen.

Regels

Aan skiën of snowboarden zijn namelijk regels verbonden, welke zijn opgesteld door de Fédération Internationale de Ski (FIS). Bij overtreding van die regels kan het zo zijn dat er letsel en/of schade wordt veroorzaakt, waarvoor iemand aansprakelijk kan worden gesteld. De FIS heeft 10 regels opgesteld, met als doel ongelukken op de piste te voorkomen. Zo luidt bijvoorbeeld regel 1 van dat reglement:

‘1. Rekening houden met anderen
Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.’

Voornoemde regel betreft een vrij breed geformuleerde gedragsregel. Wanneer is er nu sprake van het in gevaar brengen van andere deelnemers op de piste? De regels 2 tot en met 10 van het reglement voorzien in meer specifieke regelgeving over wanneer er sprake is van het in gevaar brengen van anderen.

Voorbeeld

Karin is met haar partner en twee kinderen op ski vakantie in Oostenrijk. Op een gegeven moment staat Karin met haar gezin stil op de piste om de verdere route te bepalen. Haar partner vervolgt de route als eerste met haar oudste kind. Daarna vertrekt Karin met haar andere kind, waarbij ze eerst om haar heen kijkt om zeker te zijn dat er geen andere deelnemers op de piste naar beneden komen.

Nadat Karin vertrokken is voelt ze aan de rechterkant een klap, waarna ze ten val komt. Achteraf blijkt dat een andere skiër op de piste Karin niet had op tijd had gezien en haar daardoor raakte. Karin liep ten gevolge van de botsing ernstig knieletsel op en schakelde een letselschadeadvocaat in om haar schade op de veroorzaker te verhalen.

De skiër werd aansprakelijk gehouden voor het letsel van Karin vanwege overtreding van de regels 1 tot en met 4 van het reglement van de FIS. De eerste regel heeft u zojuist hierboven kunnen ontdekken. De regels 2, 3 en 4 hebben betrekking op de beheersing van snelheid en skistijl, keuze van het skispoor en het inhalen.

Nu de toedracht van het ongeval voldoende vaststaat is het duidelijk dat de andere skiër de regels heeft overtreden en daardoor aansprakelijk is voor de letselschade die Karin heeft opgelopen.

Toepasselijk recht

In het geval van Karin is er sprake van een Nederlandse wederpartij die de schade heeft veroorzaakt, waardoor er Nederlands recht op de casus van toepassing is. Dit kan in bepaalde gevallen niet het geval zijn, waardoor er buitenlands recht op de casus van toepassing is. Wellicht heeft u een reisverzekering afgesloten met daarin een ongevallenverzekering buitenland waar u terecht kunt met uw schade. Ook in dat geval helpen wij u graag door u te adviseren en met het verhalen van uw schade op de verzekering.

Vrijblijvend gesprek

Heeft u ook letselschade opgelopen ten gevolge van een ongeval op de piste of op enig andere manier dan kunt u bij een van onze specialisten altijd terecht voor een vrijblijvend eerste gesprek.

Dennis Moonen

Tijssen en Saes Advocaten

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling