Blaffende honden bijten niet, maar wat als ze het tóch doen?

Op 04 oktober was het dierendag. Dé dag waarop menig baasje zijn huisdier extra in de watten legt. Ook in onze letselschadepraktijk hebben wij regelmatig te maken met dieren. Een dier kan immers behoorlijk letsel toebrengen. Denk bijvoorbeeld aan een trap van een paard of een beet van een hond. Wie kan aansprakelijk worden gesteld voor deze schade?

Wat zegt de wet?

De wet bepaalt dat de bezitter van het dier aansprakelijk is voor de schade die door dat dier is toegebracht. Dieren kunnen nu eenmaal onberekenbaar zijn of onverwacht reageren, en dat levert een risico op. Dat risico wordt op het bordje van de bezitter gelegd, ook in het geval de bezitter zelf niets kon doen aan de trap van het paard of de beet van de hond. Maar, zo bepaalt de wetgever, dan moet het wel gaan om schade als gevolg van de “eigen energie” van het dier, want het is juist deze eigen energie waar het onberekenbare element in zit.

Wanneer is er sprake van eigen energie?

Er is sprake van eigen energie, wanneer het dier ineens gedrag vertoont, waardoor letsel is toegebracht. De gedraging moet dus uit het dier “zelf” komen, en niet omdat het dier daarvoor een commando heeft gekregen of werd aangestuurd. Zo is er dus geen sprake van eigen energie, wanneer een hond de opdracht krijgt om te springen tegen een persoon, en de hond dit commando opvolgt. Maar wanneer deze hond daarentegen besluit om niet te springen maar te bijten in de arm van die persoon, dan is dit wel weer de “eigen energie” van het dier. In principe is dan de bezitter aansprakelijk voor gedragingen van deze hond.

1 uitzondering

Daar is echter 1 uitzondering op, namelijk – kort gezegd – de situatie waarbij de bezitter de gedraging van het dier bewust mocht toestaan. Terug naar het voorbeeld van de hond. Als de bezitter de hond een inbreker zou hebben laten bijten, om zichzelf tegen die inbreker te beschermen, dan zou de bezitter met een beroep op noodweer niet aansprakelijk zijn, en is hij dus ook niet aansprakelijk voor de beet van de hond.    

Wilt u hier meer over weten, of zit u met andere vragen over letsel, neem dan vrijblijvend contact op met ons letselschadeteam.

Mw. mr. R.M.T.A. (Rianne) Saes

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling