Aansprakelijkheid voor gebrekkige implantaten

In ziekenhuizen worden vaak implantaten ingebracht bij patiënten. Dat varieert van kunstheupen en knieën tot aan implantaten in de kaak voor een kroon. Maar het bekendste, om niet te zeggen het beruchtste voorbeeld is toch wel dat van de PIP-borstimplantaten. Daarvan weten we nu dat die voor veel ellende hebben gezorgd.

 

State of the art

Toen deze implantaten ingebracht werden was nog niet duidelijk dat ze ondeugdelijk waren. Volgens deze State of the art kon de arts toentertijd dus niet beter weten. Nu weten we wel beter. Deze borstimplantaten gingen vaak lekken en zorgden daardoor voor onnoemelijk veel klachten zoals het wegteren van het weefsel. Vanuit de gedachte dat de dokter een ondeugdelijk product had gebruikt werd het zienhuis aansprakelijk gesteld. Terecht of niet?

 

Rechtsvraag

Over deze kwestie ligt nu de navolgende rechtsvraag bij de Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege.

 

Is het ziekenhuis aansprakelijk voor een, naar achteraf blijkt, ondeugdelijk product?

Er ligt een schriftelijk advies bij de Hoge Raad, geschreven door de Procureur-Generaal. Dat advies neigt voorzichtig, en met heel veel slagen om de arm, naar aansprakelijkheid voor het ziekenhuis. Kerngedachte daarbij is, dat de arts de keuze voor het product heeft gemaakt en het daarom redelijk is om het risico voor een ondeugdelijk product bij de arts / het ziekenhuis te leggen. Helemaal nieuw is die rechtsopvatting niet, want het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch oordeelde voorheen ook al zo. Ik ben benieuwd hoe de Hoge Raad gaat beslissen ; dan pas weten we hoe het zit.

 

Mijn standpunt

Het zal niemand verbazen, dat ik hoop dat de Hoge Raad aansprakelijkheid aanneemt. Va de ene kant zit daar iets onredelijks in, want de arts kon redelijkerwijs niet weten dat die PIP-implantaten ondeugdelijk waren. Maar van de andere kant verdient het ziekenhuis wel aan de ingrepen en is verzekerd voor gezondheidsschade, toerekenbaar toegebracht aan de patiënten. Is het dan redelijk om het risico van een ondeugdelijk product bij de patiënte te leggen? Ik vind van niet. Een naar achteraf blijkt ondeugdelijk product gebruiken is toch iets anders dan een gecompliceerd verlopen operatie.

 

Pal achter het slachtoffer

Mijn mening zal ook gevormd zijn door mijn consequente keuze voor het slachtoffer. Ik wacht vol belangstelling af hoe de Hoge Raad beslist en houd u op de hoogte.

mr. E.H.J.M. (Erland) Dohmen

 

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling