Aansprakelijkheid bij beroepsziektes

Recent besteedde RTL Nieuws aandacht aan slachtoffers van beroepsziektes. Uit onderzoek is gebleken dat het vaak jarenlang duurt voordat zij erkenning en schadevergoeding krijgen. Een speciale commissie adviseert een speciaal fonds voor mensen die ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen. Maar vooralsnog is dat toekomstmuziek en zijn slachtoffers aangewezen op het aansprakelijkheidsrecht.

 

Wat zegt de wet?

Als een werknemer schade oploopt tijdens het uitoefenen van zijn werkzaamheden, dan is de werkgever daarvoor aansprakelijk (artikel 7:658 BW). De werkgever moet dan aantonen dat hij voldaan heeft aan zijn zorgplicht of dat de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Dat laatste lukt de werkgever vrijwel nooit.

 

Arbeidsongeval

 Denk aan schilder Frits die tijdens zijn werk van een gebrekkige steiger valt, en daardoor letsel oploopt. Zijn werkgever is dan aansprakelijk voor alle schade van Frits zoals bijvoorbeeld verlies aan inkomen, medische kosten, maar ook de kosten van zijn letselschadeadvocaat.

 

Verschil met beroepsziekte

Een beroepsziekte is anders dan een val van een steiger. Stel dat Frits niet van de steiger valt, maar door de verf of oplosmiddelen een ernstige ziekte zoals OPS ontwikkelt. Deze ziekte ontstaat niet van het een op het andere moment, maar kent vaak een aanloop van jaren waarin er verschillende gezondheidsklachten ontstaan. Daardoor is de oorzaak achteraf vaak niet met zekerheid vast te stellen. Überhaupt is vaak niet helemaal duidelijk of de oorzaak werkgerelateerd is.

 

Causaal verband

Het is ook dan aan Frits om aannemelijk te maken dat de ziekte is veroorzaakt door de werkomstandigheden. Als letselschadeadvocaten kunnen wij voor u via de rechter een onafhankelijke deskundige inschakelen, die de situatie kan onderzoeken om zo dit bewijs voor Frits te kunnen leveren. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, dan vergoedt deze verzekeraar de procedure. Het kost u dan niets.

 

Werkgever aansprakelijk

Als het lukt om het causaal verband aannemelijk te maken, dan levert dit op grond van de wet aansprakelijkheid van de werkgever op. De bal ligt dan bij uw werkgever. Het is dan aan hem om te bewijzen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Lukt hem dit niet, dan moet uw werkgever al uw schade vergoeden. Denk daarbij aan het verlies van inkomen, medische kosten, hulp in huishouden, etc. Maar óók de kosten van uw gespecialiseerde letselschadeadvocaat moeten door de werkgever worden vergoed.

 

Gratis intakegesprek

Wilt u meer weten, neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor voor een gratis intakegesprek.

 

mw. mr. R.M.T.A. (Rianne) Saes

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling