Wetsvoorstel Affectieschade aangenomen

Nieuwe gerechtigden voor smartengeld

Per 1 januari 2019 wordt de wet vergoeding affectieschade van kracht. Dat heeft de Eerste kamer op 10 april 2018 besloten.

Wat betekent dat?

Tot nu toe kon alleen een slachtoffer zelf smartengeld krijgen, maar dat verandert per 1 januari 2019. Vanaf 1 januari 2019 kunnen, behalve het slachtoffer, ook nabestaanden van door een ongeval overleden slachtoffers smartengeld ontvangen. Hetzelfde geldt voor naasten van slachtoffers die door een ongeval ernstig of blijvend letsel oplopen.

Hoeveel smartengeld?

De schadevergoedingsbedragen variëren van € 12.500,- tot € 20.000,-. Gekeken wordt naar de aard en ernst van het letsel. Ook bij overlijden kan smartengeld worden toegekend.

Kring van gerechtigden

Wie kan dat smartengeld ontvangen? Partners, (stief)kinderen en ouders.

Wie zal dat betalen?

Degene die schuldig is aan het ontstaan van het ongeval of diens verzekeraar! Bij verkeersongevallen, arbeidsongevallen en medische fouten is er sprake van zo’n verzekeraar. Dan heeft degene die recht heeft op smartengeld dus geen probleem met “een kale kip”.

Erkenning

Als letselschadeadvocaat die opkomt voor de slachtoffers juich ik de nieuwe wet toe. Het is een stuk erkenning voor nabestaanden en naasten van een slachtoffer die ook met de gevolgen van het ongeval geconfronteerd zijn geworden. Die erkenning kan helpen bij de verwerking van hun verdriet.

Erland Dohmen

Wellicht ook interessant?

aansprakelijkheidsrecht

De val in de TV-studio

De talkshow “Op 1” behoort niet echt tot mijn favorieten. De autocue is heilig voor de presentatoren en dat komt de levendigheid en de uitstraling